SUPÒSIT PRÀCTIC

Què és un supòsit pràctic?

Un supòsit és una situació, contextualització o problema, hipotètica o real, que s'ha de resoldre amb exemplificació pràctica aplicant les nostres estratègies didàctiques programadores, i la innovació i la creativitat.

El supòsit pràctic és un problema pedagògic contextualitzat en un centre escolar al que se li ha d'aportar una solució pràctica.


La resolució del supòsit

La redaccció d'un supòsit exposa una situació escolar amb determinades dades i sobre elles ens formulen una sèrie de qüestions que hem de resoldre com a docent en un limitat temps: màxim de 4 hores per a les especialitats d'Infantil i de Primària, mentre que en Educació Física s’han de resoldre dos supòsits en 2 hores. (En lAnnex IV de la convocatòria d'oposicions tenim els temps per a cada especialitat. Ordre 45/2021, de 28 de desembre  DOGV Num. 9253 / 11.01.2022)

La resolució d'un supòsit és l'aplicació del disseny teòric i pràctic d'una miniprogramació o d'un tros d'una PA. Podríem comparar-lo a la producció d'una pel·lícula ambientada en un indret determinat, i és més, basada en fet reals. 
La productora -tribunal- ens lliura el guió, i nosaltres -opositors- passem a ocupar el càrrec de directors del film. En les seqüències passen uns fets, circumstàncies que cada opositor idearà com voldrà, i que seran més ajustades a la temàtica presentada si posseïm cultura general i específica -adquerida en l'estudi dels temes i les lectures i interpretacions legislatives-. El desenvolupament ha d'anar creant expectació, per això buscarem l'acció, la pràctica, l'exemplificació, adequada a la problemàtica formulada. La realització serà una pel·lícula d'acció, que enganxe i que ensenye en la que tots els actors -participants de la comunitat educativa- intervinguen al llarg de la cinta.

Per a donar-li solució a un cas pràctic és recomanable haver reflexionat i elaborat, prèviament, una programació personalitzada. També, haver-se treballat les diverses temàtiques dels temes com hem descrit en la secció "Tema". Posar-li remei a un cas és ofertar una possibilitat d'èxit mitjançant exemplificacions que puguen ser reals i fiables, i totes elles justificades o argumentades teòricament i, evidentment, legalment. Així que l'estructura general de resolució contemplarà una part teòrica -reforçada en coneixements teòrics dels temes i normes legislatives- i una part pràctica, real, on prendrem exemple de la nostra programació elaborada.
En aquesta prova s'ha de posar dedicació en conèixer i interpretar correctament les disposicions legislatives en vigor. Per a seguretat, cal realitzar la consulta periòdica de les
Instruccions d'organització i funcionament del curs actual:

En aquesta prova s'ha de posar dedicació en conèixer i interpretar correctament les disposicions legislatives en vigor. Per a seguretat, cal realitzar la consulta periòdica de les Instruccions d'organització i funcionament del curs actual: Resolució de 27 de juny de 2023. A partir del seu text, en cas de remetre'ns a altres disposicions, posteriorment les localitzarem.

La resolució ha de ser personalitzada. És la teua manera de donar-li solució organitzativa, funcional i pedagògica a un context educatiu -centre i alumnat- temporal. Imaginem-nos que l'enunciat del supòsit són els paràmetres a partir dels quals haguérem de dissenyar i elaborar la programació d'aula d'un curs escolar.


Tot seguit transcrivim els supòsits presentats en les oposicions dels últims anys

Totes les especialitats. Any 2022. Punxa

Especialitat de Primària. Any 2018.

Està treballant en un Centre Rural Agrupat (C.R.A.) ubicat a una comarca de l’interior de la Comunitat Valenciana amb predomini lingüístic Valencià. Este CRA es va constituir fa huit anys per la voluntarietat de tres escoles, recolzades per les seues respectives comunitats educatives i ajuntaments, a fi de superar l’aïllament i propiciar l’enfortiment dels seus recursos educatius. Està format per 8 unitats distribuïdes en tres aularis. En l’aulari de la localitat on vosté està destinat hi ha tres unitats: 1 d’infantil, 1 de primària que agrupa 1r, 2n i 3r, i una altra de primària, de la qual és vosté tutor/a, que agrrupa l’alumnat de 4t amb 4 alumnes, de 5t amb 6 i de 6t amb 4.

L’economia de la zona es basa en la indústria, centrada principalment en la capital de la comarca, i els serveis i ativitats complementàries de caràcter agropecuari. A més d’un alt índex d’envelliment, la natalitat és escassa. Les famílies immigrants, procedents de països del nord d’Àfrica i de Romania, aporten el 25% de l’alumnat de tot el CRA.

La seua localitat de destinació té una població de 700 habitants. És vosté coordinador/a de l’aulari i a més coordinador/a de convivència i igualtat.

El CRA treballa, des de fa anys, una proposta curricular que té com a elements clau la integració d’unitats per mitjà de projectes específics i el treball multinivell, considerat pel claustre la línia metodològica més adequada per a treballar en les aules multigrau. En el centre, hi ha famílies que no entenen molt bé este tipus de metodologies i han manifestat la seua contrarietat davant la direcció per no seguir els llibres de text.

En este sentit, el Consell Escolar ha considerat, com a prioritat, la revisió del projecte educatiu, amb la finalitat d’actualitzar les senyes d’identitat del centre, el projecte lingüístic, la implicació amb l’entorn i impulsar un model educatiu comú, potenciant especialment els beneficis inclusius de l’escola rural i les seues qualitats didàctiques.

La baixa participació de les famílies en les eleccions al Consell Esolar, així com les dificultats que passa l’AMPA, són una preocupació constant. Analitzades estes qüestions, en la memòria del curs passat, es va acordar, com a proposta de millora, potenciar les relacions amb les famílies i el seu paper en la dinàmica del centre.

En la seua aula, té un xiquet de 4t amb el dictamen d’escolarització pertinent per un retard mental moderat, que és atés pel PT i la AL.

Durant el mes d’octubre, ha arribat a la localitat una família procedent del Marroc que desitja escolaritzar la seua filla de 10 anys. La família manifesta que l’assistència de la xiqueta a l’escola en el seu país ha sigut molt irregular i que a més presenta greus dificultats d’audició. Després d’unes setmanes d’observació, vosté evidencia que la xiqueta té un desfasament curricular important i una dificultat auditiva constatable. A mes, verifica altres aspetes com l’evitació del contacte visual, juga sola, li costa relacionar-se, sol ser impulsiva i s’enfada amb facilitat.

Al mes de novembre, la família d’un alumne de 4t li comunica que, des del començament de curs, el seu fill no vol anar a escola; manifesta desinterés per les tasques escolars i símptomes d’ansietat, especialment cada vegada que es parla a casa sobre alguna cosa relacionada amb el col·legi. Esta situació ja es va detectar el curs passat, però no li van donar més importància. La mare indica que ha descobert que en el mòbil del xiquet hi ha missatges ofensius cap a ell i descripcions vexatòries sobre la seua família pel seu origen romanés. Algun missatge conté fins i tot expressions amenaçadores.

D’acord amb el que estableix la PGA, el CRA programa convivències trimestrals entre els diferents aularis. La convivència del 2n trimestre es realitzarà a la seua localitat de destinació. Estes convivències són la culminació d’un treball, programat i conjunt, de tot el claustre, en el que s’aborden diferents centres d’interés sobre els quals es construeix una proposta didàctica integrada. La convivència girarà al voltant de l’argument: “Viure al meu poble”.

Derivades del context anteriorment descrit se li plantegen les següents qüestions que haurà de resoldre:

  • Estratègies didàctiques que utilitzaria en l’organització de la seua aula multinivell, de manera que garantisca la consecució dels objectius d’aprenentatge corresponents. Així mateix, explique com abordaria les reticències manifestades per les famílies.
  • Com a membre del claustre, descriga quines serien les seues propostes per revisar el projecte educatiu del centre d’acord amb les finalitats expressades pel Consell Escolar. De la mateixa manera, descriga i argumente quines aportacions realitzaria per tal de potenciar les relacions amb les famílies i el seu paper  en la dinàmica del centre.
  • Explique les mesures i procediments de caràcter curricular, organitzatiu i funcional que realitzaria com a tutor/a, per al tractament de la diversitat en la seua aula, especialment amb la xiqueta marroquina nouvinguda.
  • Justifique les actuacions i procediments que duria a terme amb la família que manifesta el suposat assetjament cap al seu fill i totes les mesures a prendre derivades d’esta situació, tant com a tutor/a, com des de la perspectiva de coordinador/a de convivència i igualtat del centre.
  • Descriga com a organitzador de la jornada de convivència trimestral, com la planificaria. Raone l’estructura de la unitat didàctica prevista, des de la perspetiva internivells de la seua classe.

Especialitat de Primària. Any 2016.

CONTEXT ESCOLAR

Centre d'Educació Infantil i Primària situat en una població de la comarca de La Vall d'Albaida d'uns 8.000 habitants, amb activitat predominantment industrial i en menor mesura, agrícola i de serveis, amb un nivell socio econòmic mitjà.

CENTRE

El centre disposa de dues línies completes més una unitat habilitada en educació infantil i una en educació primària (6é). S'apliquen els programes plurilíngües: PPEV i PPEC. A més, s'aplica tant el disseny particular del programa d'ensenyament en valencià (PEV) com el disseny particular del programa d'incorporació progressiva (PIP), una línia en cada programa o disseny més l'habilitada de sisé que aplica el PEV. Els programes plurilíngües vehiculen l'educació artística en anglés i el PIP vehicula en valencià les àrees de ciències naturals i ciències socials, i el PEV vehicula en castellà l'àrea de matemàtiques.

Té autoritzat un contracte programa amb mesures de compensació educativa i un PAE. Es troba en la xàrcia de qualitat de centres en el nivell III.

Es tracta d'un centre de recent construcció que disposa amb totes les instal·lacions.

La plantilla la formen 9 mestres d'Educació Infantil, 12 de Primària més un altre de primària del contracte programa, 2 d'anglés, 2 d'EF, 1 de música, un de Pedagogia Terapèutica, 1 d'Audició i Llenguatge, 1 de Religió, una educadora d'educació especial a mitja jornada i una orientadora a temps complet del gabinet psicopedagògic municipal. S'oferix servici de menjador de setembre a juny.

Aula

Vosté és el tutor o tutora del grup de 6é de primària PIP amb 26 alumnes, 20 dels quals formant grup des d'infantil de 3 anys. Grup heterogeni amb un alumne amb dictamen d'escolarització (que va repetir 4t), dos alumnes amb necessitats específiques de recolzament educatiu (un d'altes capacitats i altre amb dificultats d'aprenentatge associades a nivell cognitiu baix (CI=71), TDA-H i conductes disruptives. Ningun dels dos ha repetit cap curs) i tres alumnes que assistixen al programa PAE amb àrees pendents de cursos anteriors (un d'ells amb problemes d'absentisme escolar que va repetir 5é).

Tenint en compte la informació exposada, conteste i justifique les següents qüestions:

  1. Explique breument quins aspectes deu contemplar el Pla d'Acció Tutorial, i relacione'ls amb la seua aula.
  2. Expose les mesures que duria a terme amb els seus alumnes referents al Pla de Transició.
  3. Desenvolupe una UD, pertanyent al Bloc de continguts MATÈRIA I ENERGIA de l'àrea de CIÈNCIES NATURALS, en la que es contemple: justificació, objectiu general d'etapa, continguts, criteris d'avaluació, competències, metodologia, temporalització i activitats.
  4. En la sessió d'Avaluació Final, l'equip docent que atén el seu nivell ha de motivar la decisió de promoció o no promoció de l'alumne amb DA associades a nivell cognitiu baix i TDA-H i de l'alumne amb dictamen.
  5. Tenint en compte que cap dels dos supera amb avaluació positiva les àrees instrumentals, ciències socials i l'àrea d'anglés, fonamente la possible decisió de promoció i la de no promoció d'aquestos alumnes.
  6. Descriga breument les mesures d'Atenció a la Diversitat de caràcter ordinari i extraordinari que aplicaria en el seu grup.

Especialitat d’Infantil. Any 2018.

És vosté mestre/a en un centre incomplet d’Educació Infantil i Primària situat en un poble d’una comarca de l’interior. Compta amb una unitat d’educació infantil de 3 anys, una unitat mixta de 4 i 5 anys amb 15 alumnes i tres unitats d’educació primària.

El centre treballa amb una metodologia d’ABP (Aprenentatge Basat en Projectes) i aplica, entre altres, un programa propi on l’alumnat d’educació primària tutoritza a l’alumnat d’educació infantil en l’adquisició i reforç de coneixements i habilitats bàsiques.

Dissenye una proposta didàctica per a la primera quinzena del mes de maig, coincidint amb la celebració del Dia d’Europa (9 de maig), per a la unitat mixta de 4 i 5 anys. Aquesta proposta ha d’estar contextualitzada dins els blocs de continguts dels llenguatges plàstic, musical i corporal de l’àrea “III. Els llenguatges: comunicació i representació”. La proposta ha d’incloure activitats en diferents espais educatius així com la seua organització.

Especialitat dInfantil. Any 2016.

És vosté tutora/tutor d'una unitat d'Educació Infantil de 5 anys en un CEIP de doble línia (6 unitats d'Educació Infantil i 12 d'Educació Primària) amb dos programes d'ensenyament plurilíngüe (PPEV i PPEC) situat en una zona valencianoparlant i que compta amb una bona dotació de recursos personals, materials i d'infraestructures.

En aquest primer trimestre s'incorporen dos nous alumnes, fills de famílies refugiades, procedents d'una zona de conflicte bèl·lic, que desconeixen les dues llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

Dissenye una proposta didàctica per a aquest primer trimestre que afavorisca la inclusió i socialització d'aquestos alumnes i desenvolupe les capacitats afectives del grup, contemplant, a més, alguna proposta de treball intercicle.


Lleis orgàniques educatives que regulen el sistema educatiu espanyol: LOE i LOMLOE.

La L.O.E. és la llei orgànica que regula el sistema educatiu. La LOMLOE, l'única funció que fa és modificar o eliminar algun article -de manera completa o parcialment- i afegir alguna novetat -articles complets o apartats- a la LOE. És per això que la LOE és la que mana i la LOMLOE la que modifica alguna cosa. Més avall, en "Referències interessants" tenim el text consolidat actualitzat del que està en vigor. Respecte a la LOMCE, queda derogada.

Per al curs actual 2023-2024, a les etapes d’Infantil i de Primària s'aplica íntegrament el currículum de referència de la LOMLOE. S’ha de consultar el Decret curricular de la Comunitat.

Referències interessants

© Vicent Serra. Juliol de 2016
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar