PROGRAMACIÓ DIDÀCTICA

La programació didàctica és per al mestre la equivalència a la creació, elaboració i presentació d'un plat per al cuiner: a partir d'uns ingredients s'enginya un producte final. 
Quins són els ingredients de la programació docent?
Com t'agrada cuinar-los?

Reflexions sobre la programació

El cuiner prepara els plats per als comensals. L'arquitecte dissenya la casa dels futurs habitants. El pescador enganxa en l'ham el menjar preferit dels peixos. El llaurador té cura de les plantes per a que cresquen en les millors condicions d'espai, temperatura, aigua i nutrients. De la mateixa manera, el personal docent, quan ensenyem i eduquem, hauríem de pensar en les necessitats, motivacions i possibilitats d'aprenentatge dels nostres convidats: el grup d'alumnes d'una classe.

És cert que cada professional manifesta el seu estil en creativitat, innovació, coneixements, experiències, originalitat, però sempre hem de pensar a qui va dirigida la producció elaborada. L'obra ha d'agradar, ha de produir satisfacció, ha de provocar entusiasme, s'han de quedar amb ganes de més. Tot això, i més, són característiques dels artistes, i un mestre és un ARTISTA de l'ensenyament. És per això que la programació podria representar i identificar el disseny de l'obra d'art de cada docent preparada per a dur-se a la pràctica.


La intel·ligència consistix no sols en el coneixement,

sinó també en la destresa d'aplicar els coneixements en la pràctica.

Aristòtil

Elements principals i complementaris

Els elements principals d'una programació didàctica vindran a ser tres: 1) el centre on es contextualitza - basat en un PEC (Projecte Educatiu de Centre)-, 2) el grup d'alumnes a qui vaja destinada -incloent les adaptacions pertinents per a l'alumnat amb necessitats específiques d'atenció educativa (n.e.a.e.)-, i 3) les 15 UUDD (Unitats Didàctiques) que plasmen les intencions educatives a través dels elements curriculars. Per a primària són: els objectius d’etapa, les Competències clau, les Competències específiques, els criteris d’avaluació, els sabers bàsics,  i les situacions d'aprenentatge. 

La LOMLOE modifica el currículum i els seus elements. A l’article 2 del nou R.D. 157/2022, de 1 de marzo (BOE Núm. 52. Miércoles 2 de marzo de 2022) trobem les definicions dels nous elements curriculars que s’apliquen, enguany, per cicles.

Els elements complementaris són la resta de components organitzatius i didàctics que permeten metoditzar i desenvolupar el nostre estil de programació; ens referim a les estratègies metodològiques, els elements didàctics, l'organització de grups, dels espais i del temps, els instruments d'avaluació, les activitats complementàries i els elements transversals.

Siga com siga, la Conselleria d’Educació Valenciana ens remet a confeccionar les programacions docents de l'etapa de PRIMÀRIA basant-nos en l'Article 23. Programacions d'aula del Decret 106/2022, de 5 d'agost (DOCV Num. 9402 / 10.08.2022). La podem elaborar al gust personal de cadascú però han d'estar presents tots els apartats referits. Consulta'ls i no te'n deixes cap.

Els elements de la programació per a cada ESPECIALITAT estan especificats en l'Annex III de la convocatòria d'oposicions del 2022. Ordre 45/2021, de 28 de desembre (DOGV Num. 9253 / 11.01.2022). Això canviarà a les pròximes; cal estar atents.

La programació didàctica que elaborem es coneix com la PA (Programació d'Aula) i representa el 3r nivell de concreció curricular, ja que va destinada a un grup d'alumnes d'un nivell d'Infantil o de Primària que assistixen a un col·legi públic.

Ací expose un exemple d'estructura de la programació didàctica escrita per a presentar-se al tribunal (cal actualitzar-se al nou Decret). Punxa i llig l'índex.

Altres principis interessants

Per a programar sempre hi ha un temps per davant; els dies de classe destinats a l'àrea o àrees que es pretenen planificar. La programació és una anticipació a uns fets que van a ocórrer, possiblement, com u desitja que passen. Però com tot allò que es planifica, estem exposats a incerteses, i gràcies a totes les ferramentes d'avaluació previstes ens han de facilitar la suficient informació per a la reconducció estratègica pel camí més adient.

Es programen dies de classe i sessions per a cada àrea. I com podem saber el temps que cal dedicar a cada àrea? A la Comunitat Valenciana queda recollit en el nou Decret sobre l’ordenació i el currículum de primària: Decret 106/2022. Després, cada centre, en funció del seu projecte lingüístic ja distribuïx el temps en nombre de sessions i minuts de cadascuna. Tot això ve regulat en un annex del Decret esmentat.

La programació és una previsió i no un mètode fixe. La programació ha de ser flexible, amb possibilitats de modificació.

L'avaluació, en el sentit de recollida d'informació per al docent, és un element imprescindible al llarg de cada sessió aplicada, de cada UD finalitzada i de cada temàtica o projecte conclòs. L'avaluació és una retroalimentació constant, contínua per al mestre.

Com a materials didàctics curriculars orientatius en primària, disposem dels Documents pont, els quals faciliten el pas del 1r al 3r nivell de concreció curricular, és a dir, del Decret curricular a la PA. Ací tenim els de totes les àrees.

Legislació per a tindre en compte


Pàgines per a visitar i aprendre

- Conferències de César Bona. "Los nuevos retos de la educación"  "Escuchar para enseñar mejor"

- Javier Sáez Castán. Premi Nacional d'il·lustració infantil 2016.

- Actuacions educatives d'èxit. "Comunidades de aprendizaje"

- Treball per projectes. "Claves del aprendizaje por proyectos"   "Nati B. Motiva els teus alumnes"

- Andrés González Bellido. "Tutoria entre iguals"

- KiVa. Programa finlandés antiacoso escolar

- DUA. Diseño Universal para el Aprendizaje

- DUA. Pautas para su introducción en el currículo

- Pàgina noucurrículum.es de la CEICE de la Generalitat Valenciana.

© Vicent Serra. Juliol de 2016
Creado con Webnode
¡Crea tu página web gratis! Esta página web fue creada con Webnode. Crea tu propia web gratis hoy mismo! Comenzar